Ceglédi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ
Főoldal
Idősek Otthona
Család- és Gyermekjóléti Szolgálat
Család- és Gyermekjóléti Központ
Szenvedélybetegek ellátása
Gondozási központ
Média
Őszikék Szociális Alapítvány
Galéria
Közérdekű adatok
Állás
Adatvédelem
KapcsolatMagyar Élelmiszerbank Egyesület
A szervezetet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja.Az intézmény fenntartója:
Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás
FŐOLDAL - Hírek, események »

Konferencia a szenvedélybetegségekről
Konferencia a szenvedélybetegségekről

Az iskolákban általában a tanárok, védőnők tartanak előadást a gyerekeknek a drog- és alkohol veszélyeiről. Ehhez a munkához várnak segítséget, támogatást szakmai szervezetektől. Ez derült ki abból a felmérésből, amelyet kétszáz pedagógus részvételével végeztek. Az eredményekről is szó volt az április 8-án tartott szakmai konferencián.


A fiatalok az alkoholt 14 éves koruk környékén, a drogokat 16 évesen próbálják ki először. És egyre elterjedtebb a használatuk, ami az iskolában tanulási gondokat is okoz, de leggyakrabban emiatt is hiányoznak az órákról. A szenvedélybetegségek kialakulásának megelőzéséről tartottak szakmai konferenciát a szociális szolgáltató és gyermekjóléti központban. Az országban megközelíti az egymilliót az alkoholproblémával küzdő emberek aránya – ennek ellenére a kérdés nem kap elég figyelmet, hangzott el a tanácskozáson. A fiatalok a szeszes italok mellett a kábítószerekkel is egyre gyakrabban élnek.


"Az tűnik tendenciának, hogy 2010 óta átvették a régi szerektől az uralmat az új pszichoaktív szerek. Ami azt gondolom, hogy azért is veszélyes, mert nagyon fiatal korban már elkezdik a szer fogyasztását és mivel interneten is elérhető ezért nagyon könnyen hozzáférhető is." – mondta el Burszki Mónika, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet megbízott főosztályvezetője. Rosszullét miatt a fiatalok nagyon sokszor az intenzív osztályra vagy a pszichiátriára kerülnek. A szerek hatása teljességgel kiszámíthatatlan. Hogy egy fiatal miért fordul a drogokhoz nagyon sok oka lehet. Szociális, családi gondok ugyanúgy mint befolyásolhatóság, a divathoz igazodás. A fiatalokat segíteni kell helyesen dönteni – mondta a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet vezetője.


"A legveszélyeztetettebb korcsoport az a kilencedik és tizenegyedikes évfolyam és a szakközépiskolás és szakmunkásképzős intézetekbe járók. Ez a TÁMOP 7.1.-es kutatás alapján nagyon jól kijött, hogy ők a legveszélyeztetettebb korcsoport és velük nagyon kell foglalkozni." – tette hozzá Burszki Mónika meghívott főelőadó. A fiataloknak nem pusztán drogmegelőzési programokat kell szervezni, hanem egészségtudatosságra kell nevelni, a mértékletességre kell tanítani őket – fejtette ki álláspontját a szakember.2015.04.09. 14:44
Ceglédi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ
| A látogatók száma 2010.09.20-tól összesen: 251977 | Ebben a hónapban: 1385 | Ma: 52 | jelenleg: 10 | Statisztika |