Ceglédi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ
Főoldal
Idősek Otthona
Család- és Gyermekjóléti Szolgálat
Család- és Gyermekjóléti Központ
Szenvedélybetegek ellátása
Gondozási központ
Média
Őszikék Szociális Alapítvány
Galéria
Közérdekű adatok
Állás
Adatvédelem
KapcsolatMagyar Élelmiszerbank Egyesület
A szervezetet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja.Az intézmény fenntartója:
Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás
FŐOLDAL - Hírek, események »

Idősek Ki-mi-tudja 2012 » Videó
Idosek Ki Mit Tudja 2012.

Tizenegyedik alkalommal hívta életre a Ceglédi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ Idősek Otthona intézménye a "Ki-mit-tud?" rendezvényét 2012. szeptember 5-én. Az évek során várva várt eseménnyé nőtte ki magát. Idén tizennégy település intézményei versengtek. A 2002-es ötlet annyira jónak bizonyult, hogy több város is "lekoppintotta" már és önálló megmérettetést hoztak létre a ceglédi mintára, ám a legrangosabb mégis a miénk.


Fél tízre már csaknem megtelt a Kossuth Művelődési Központ Kamaraterme. Ünneplőbe öltözött idősek, fiatalabbak ültek a széksorokban, ki szereplésre várva, ki pedig mint néző foglalt helyet.


Mikulásiné Oláh Ágnes kezdte a köszöntést, s e szavakkal, mosolyogva fordult az egybegyűltekhez. Fantasztikus, hogy megint együtt vagyunk! Hogy miért rendezzük meg ezt a "Ki-mit-tud?"-ot? Az egyik oka az, hogy ilyenkor találkozhatunk. Ez a hely az, ahol idősek, fiatalok, egészségesek, betegek találkozhatnak és elfogadják egymást. Itt nincsenek sérültek, fogyatékossággal élők, pszichiátriai vagy szenvedélybetegek, hanem barátok vannak, akik eljöttek, és valamit tudnak egymásnak adni. Mostanában mindenkinek nagyon sok a gondja, de a ceglédi intézményben, képletesen szólva bezárjuk a nagykaput és nem engedjük bejönni azokat a gondolatokat, amik gyengítik az embereket. Öt éve kistérségi fenntartásban működünk, ez december végén megszűnik. Hogy mit hoz a jövő? Hát jót! Valami új lehetőséget. Minden új rejt valami kellemes változást.


Az Igazgató asszony lelkesítő üdvözlése után Hegedűs Ágota alpolgármester asszony is köszöntötte a megjelenteket. Meghatódva beszélt a szépkorú közönséghez és visszaemlékezett arra, hogy az elmúlt évben milyen elragadtatással figyelte a műsorszámokat.


A látni-, hallanivalóban idén sem volt hiány. Bekker Betti televíziós, rádiós műsorvezető először beénekeltette a nagyérdeműt, hogy a fellépők minél sikeresebben adhassák elő számaikat. A régi szép szerelmes számokat boldogan, önfeledten dalolták. Hófehér hajú hölgyek, éveiket elfelejtve szálltak be a dallamba. Idős arcukra kirajzolódtak a huszonéves szép leányok vonásai, mosolyukban régi szerelmek, valaha volt illatos nyarak ragyogtak. Hallhattuk a "Várj reám" című dalt a Nagykőrösről érkezett előadótól. Akárha Darvas Iván lépett volna elénk. Székely népmesét, soha nem olvasott, ám értékes verseket is mondtak a fellépők. Egy fiatal, értelmileg sérült leány szólótáncát élvezhettük megilletődve. A gyömrői lánykával szemben, a színpad mellett, az őt betanító nővérke táncolta ugyanazokat a mozdulatokat, hogy meg ne torpanjon a lendület. E látvány magával ragadó volt. Ugyanaz a tűz, öröm látszott mindkettőjükön abban a néhány percben. Ők voltak ketten és a zene.


Volt olyan dalos csapat, ahol a legfiatalabb fellépő is hetvenkét éves, de minden bizonnyal a ceglédi otthonban lakó Erzsike néni az idei rangidős versenyző. Éveinek száma kilencvenhat, de ennek ellenére vígan ropta végig a Lady N. című produkciót. Ebben több idős hölgy szerepelt, de még az otthon egyik új lakója is beállt a csapatba, hisz kellett egy férfi, aki a "rád találok újra lady N." szövegrésznél a mentálhigiénés kolléganőt megforgatja.


Már nem lepődöm meg, de nagyon megtapsolom, mikor hetven-nyolcvan év feletti időseket látok nevetve lejteni, hupikék törpikének maszkírozva színdarabot játszani. Mindig vannak olyan mozdulatok, pillanatok, amik megpárásítják a szemem, elgondolkodtatnak, vagy éppen magukkal ragadnak. Amikor egy szál gitárral kísérve magát a szenvedély rabságából szabadult férfi a felkelő Nap házáról énekel, ha lassú, álmodozó dallamra rózsával díszített fekete kesztyűben sajátos szeretet-táncot mutat be egy idős hölgy, amikor kerekesszékből pajzán székely mesét mond valaki - ezek nem felejthető élmények. Vagy az a férfi, aki maga írta hazafias versét forró érzelemmel szavalja, miközben kezében a papíros remegve mozdul, a viselt kór hatására.


Mikulásiné Oláh Ágnes az intézményvezető végignézte, izgulta a vetélkedést és büszkén mosolygott az övéire a színpadra. Ha más településről érkezett szerepelt, őket is figyelemmel kísérte, de mindeközben féltőn, izgalommal pillantgatott az öltözőbe, ahol a ceglédi otthon lakói sminkeltek, készülődtek.


Az előadások után "Terülj, terülj asztalkám!" - finom sültek, pörkölt várt az éhes pocakokra, és egész nap - szintén ingyenesen – üdítőket és ásványvizet szolgáltak fel a büfében.


Amíg a zsűri meghozta döntését, ismét közös éneklés volt. Citeraszó és Tánczos Tibor zongorakísérete mellett zengtek a magyar nóták, népdalok, slágerek.


A zsűrit dr. Walter Ferencné, Füle Győzőné képviselő asszony és Szatmári Gábor (Szatyi) rádiós műsorvezető alkotta. Hogyan lehet összehasonlítani ezeket a produkciókat? Mindenki a tudása legjobbját adja, teljes szívét átnyújtja, meghaladva a hétköznapokban megszokott teljesítőképességét. Igazi színészekké, előadókká, gyermekekké válnak – ahogy a műsor megkívánja.


Évről évre várják a szereplők Szatyi és a döntnökök építő jellegű kritikáit. Észrevételeiket megszívlelik és a következő évben már gyümölcsöztetik a tanultakat. Akit nem részesít a bírálóbizottság jó tanácsban, szinte úgy érzi magát, mint a gyermek, akit édesanyja egy pillanatra szem elől tévesztett.


Nagy derültséget keltett az izgalomban és a harmincnyolc fok melegben, mikor Szatmári Gábor a díjak ismertetésénél megfontoltan így szólt: A zsűri megállapította..., hogy cudar meleg van!


Ezek után komoly értékelést adott a nap fellépőiről és kiosztották az elismeréseket.


 


Az előadások során összemosódik az életkor – gondozó vagy gondozott – nincs különbség. Együtt dolgoznak a színpadon, hogy megmutassák: Nem csak a húszéveseké a világ!


 


 


A ceglédi Idősek Otthona szereplői az alábbi elismeréseket kapták:


 


Egyéni ének


Lakatos Tiborné különdíj


 


Egyéni tánc


Soós Imréné különdíj


 


Versmondás


Ócsai Jánosné különdíj


 


Csoportos ének


Nefelejcs dalkör különdíj


Dalkör II. helyezés


 


Csoportos tánc


Figura tánccsoport III. helyezés


 


Rövid színdarab


Töpörtyű színjátszó csoport II. helyezés


 


Lénárd Ágnes


 


Összefoglaló videó

2012.10.02. 14:31
Ceglédi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ
| A látogatók száma 2010.09.20-tól összesen: 251976 | Ebben a hónapban: 1384 | Ma: 51 | jelenleg: 11 | Statisztika |