Ceglédi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ
Főoldal
Idősek Otthona
Család- és Gyermekjóléti Szolgálat
Család- és Gyermekjóléti Központ
Szenvedélybetegek ellátása
Gondozási központ
Média
Őszikék Szociális Alapítvány
Galéria
Közérdekű adatok
Állás
Adatvédelem
KapcsolatMagyar Élelmiszerbank Egyesület
A szervezetet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja.Az intézmény fenntartója:
Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás
FŐOLDAL - Hírek, események »

Csodákat láttam
Csodákat láttam - Grill parti - 2012. augusztus 15.

Elmondok egy mesét, benne sok csodát.


Egyszer volt, hol nem volt..., ma pedig van nekünk Cegléden egy olyan intézményünk, ahol idős és fiatalabb, ápolásra szoruló embertársaink élnek egy külön kis birodalomban, ám mégis nyitott világban.


Idősek Otthona e hely, s az a szó, hogy "otthon", jó szívvel használható, mert itt családias légkörben, szeretetteli gondoskodást kapnak.


A látogatót előbb a sok évtizedes óriás platánok alatt díszelgő virágoskert fogadja, aminek nagy részét kedvtelésből kertészkedő lakók az otthon munkatársainak segítségével tartanak rendben. Petúniák illatoznak, köcsögfa nyújtózik a napsugarak után, s a kavicsos-árnyas részen apró talicskákba ültetett muskátlik virítanak.


Az intézmény összes helyiségében rend van, az idősek ruháit, az edényeket, teljes környezetüket példás tisztaságban tartja a személyzet és természetesen maguk a lakók. Mert van ám itt olyan hölgy is, aki mindkét lábát elvesztette, de kerekesszékében gurulva kimossa a saját ruháit is – mert Ő így szereti, összesepri a lehullott faleveleket, s ugyanebben a székben táncra kél, ha jó zenét hall. S ezzel máris elárultam néhány csodát.


Mikulásiné Oláh Ágnes igazgató asszony és munkatársai mindannyian azon fáradoznak, hogy az otthon lakóinak a lehető legjobb ellátást adhassák.


A csodák folytatódnak...


2012. augusztus 15-én ismét megrendezték - a már hagyománnyá váló – grillpartit. A jól összeszokott munkatársak csapatának minden tagja tudja a dolgát, s kívülálló számára szinte észrevétlenül szervezve, mintegy varázsütésre, összeáll a nevezetes nap programja, kellékei. Az udvar még inkább megszínesedik, a fákra léggömböket kötnek, tarka szalagokat lenget a szél az ágakon, a kerti utak mentén papírvirágokra írt jókívánságokat olvashat a sétálgató. Elkészül a hangulatos sátor is, ahonnan a kisült húsokat tálalják. Az udvar átalakul szabadtéri színházzá, kényelmes székek, padok ajánlják magukat, az asztalokra sose látott színű liziantusz virágokból készült kompozíció kerül.


Újabb csodák születnek...


Egyedül vagy segítséggel, bottal, járókerettel, vagy kerekesszékkel az otthon sok-sok lakója elhelyezkedik a parkban. Kezdődhet a műsor! Előkerültek a szekrényekből a csinosabb ruhadarabok, vannak hölgyek, akik alkalmi ékszerrel is mutatják, hogy ez a nap különlegesnek ígérkezik.


A délelőtt tíz órakor kezdődött műsort az Igazgató asszony nyitotta meg. Nagyon kevés vendéget hívtak, inkább családias rendezvénynek szánták ezt a partit. Üdvözölte a lakókat, munkatársait, és az intézményből nyugdíjba ment dolgozókat is, akik szintén eljöttek.


Hegedűs Ágota alpolgármester asszony is beszélt az idősekhez. Elmondta, hogy télen-nyáron szívesen jön közéjük. "Ezek a napok bearanyozzák az én munkámat is, mert mindig nagy öröm, hogy itt lehetek a mosolygós arcok között." Ajándékot is hozott, a város borából kóstolót tett az asztalra az ebédhez.


Mikulásiné Ágika igazgatónő így szólt a megjelentekhez: "Ez a mai nap egy örömünnep lesz, a zene és a mulatság napja."


S ez a mondata valóban beteljesedett. Elsőként Hernádi Péter és Tóth Viktor szórakoztatta a nagyérdeműt. Péter gitározott és énekelt, Viktor zongorázott. A két ifjú zenész önkéntes felajánlása volt a műsor. Értékes és szeretettől sugárzó előadásukat szinte végig velük énekelték a lakók, mert a repertoárt Karádi Katalin és Zorán számaiból, valamint sok más régi ismert dallamból állították össze. Tóth Viktor Chopin művekből mutatott művészi produkciót.


Fellépett Tápiószőlősről Baloghné Esztike és Kozák Gyuri, akik citeraszó mellett daloltatták meg a lakókat. A ceglédi Cigle Népdalkör is szerepelt, kékfestő szoknyában, fehér blúzban érkeztek, és velük is ismerős népdalokat zenghettek a nótás kedvűek.


Az ebéd jófajta nyári gyümölcslevesből és igazi tárcsában sült húsokból állt, mely után mi is következhetett volna más, mint késő délutánig tartó tánc, Herendi Ákos mulatós zenéjére. Ebben is megtalálhatta mindenki a kedvére valót, mert csárdástól keringőig játszotta a talpalávalót, de az ínyencek még rock & rollt is lejthettek.


A csodák délután teljesedtek ki...


A zene hangjai feledtették a rakoncátlankodó ízületeket, meggörbült gerincet, megkopott porcikákat. Ropták a táncot a nővérekkel az idős hölgyek és urak. Kivirultak-kipirultak az arcok, forogtak a párok – rég elfeledettnek tűnt bálok emlékeiből merítve a lépéseket. Aki délelőtt még alig tudott a kerti nézőtér székéig elmenni, délután már beállt a táncolók közé. A kilencvenöt éves néni egész délután topogta az ütemet, időnként charleston figurákat szőve mozgásába. A nyolcvankilenc éves bácsit többen is felkérték, volt, amikor két nővérke is vele járta. A délutáni napfényben egy üresen maradt széknek döntve árván állt egy bot. Tizenegy óra tájban még arra támaszkodva jött ki a gazdája, de később már feleslegessé vált az eszköz, nem tudta kézben fogni, mert ki látott már olyan csárdást, amit ilyen bottal járnak? A pillanatképek, amik ezen a mulatságon felvillantak, mosolyt varázsoltak, de volt közöttük olyan is, amin többen meghatódtak.


Tanítani lehetne az életkedvet, az akarást, amit sok itt lakó példáz nekünk! Láttak-e már Önök kerekesszékben ülve táncolni valakit, nevetve, tapsolva mulatni, miközben a székkel forogva mély köröket rajzol a földre? Látták-e már Önök szomorú, idős ember arcát, akit valaki felkér táncolni, és másodpercek alatt átváltozik még a szeme színe is a boldogságtól? Ha ilyet még soha nem tapasztaltak, akkor kimaradtak a nagyszerű emberi csoda élményéből, mert azokban a percekben megfiatalodnak, vonásaik kisimulnak, és nagyon szépekké válnak! Az idő olyankor eltűnik a lényükből, nincs más, mint a zene és a pillanat gyönyörűsége.


Ilyen csodák történtek 2012. augusztus 15-én a Ceglédi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ Idősek Otthonában az Igazgató asszony és lelkes munkatársai által teremtett örömünnepen.


Ez egy igaz mese, mely szeptemberben az idősek "Ki mit tud?" vetélkedőjével folytatódik.


 


Cegléd, 2012. augusztus 15.


Szebeniné Lénárd Ágnes2012.08.23. 11:05
Ceglédi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ
| A látogatók száma 2010.09.20-tól összesen: 251975 | Ebben a hónapban: 1383 | Ma: 50 | jelenleg: 10 | Statisztika |